Monthly Archives: March 2011

Vehicle Access System..!!!

Salam..

 

Korang tau x ape itu vehicle access system? Arini aku nk share2 sket ilmu pasal ni ok? Vehicle access system tu secara common nye terdiri drpd barrier, long/mid/short range reader with controller, safety loop, trigger loop and vehicle tag. Kegunaannye, utk mengawal kete2, lori2, van2 or pape saje kenderaan kecuali motor utk masuk and klua ke sesuatu kawasan.

 

Kt malaysia ni, sistem yang slalu di gunakan ialah long range and short range. Contoh yang paling senang utk short range is Touch&Go, and untuk long range lak, Smart Tag. Medium range ni lak lebih kurang cam Touch&Go, just dat korang x payah turunkn cermin kete korang. Just kluakan vehicle tag korang dr dalam beg ke, dr dashboard ke and wave je kt reader tu dr dalam kete.

 

Ok, skrang aku nk cite lak pasal loop. Dalam sistem ni slalunye ade 2 jenis loop je. 1st skali trigger loop. Trigger loop ni kite pasang sebelum reader. Jarak die mesti lebih kurang 3 meter. Kegunaannye adalah utk memberitahu reader kite yang tgh tido tu, utk bangun and ready utk bace vehicle tag korang yang ade dlm kete tu. Ohh.. utk pengetahuan korang, reader kite ni, kalo xde kete yg lalu, dieorg mmg slalu tido. So, tu la function trigger loop. Yang kedua, safety loop. Name pun safety, so keje die utk mengelakkan palang barrier daripada jatuh kene kt kete korang if kete korang ade kt bawah palang tu. Safety loop ni mesti di pasang di bawah palang barrier, ok?

 

Gambaran secara Am

 

Ok, skrang aku cite lak bout operation die eh.. Mule2, bile kete korang smpai kt trigger loop, signal akan dihantar kt reader utk start bace vehicle tag. Then bile tag korang dh smpai dlm kawasan pembacaan (ade ke term ni eh?) reader tu, reader akan bace tag korang and hantar output ( yakni 26-bit Wiegand data, tu yang common la..) ke controller. Controller ni lak, keje nye utk proses data yang die receive. Die akan tgk whether data yang die dpt tu dah register ke blum dalam rekod die. Kalo dah register, die anta signal kt barrier utk bukak.. kalo x register, die tak hantar ape2 kt barrier.

 

So, amacam? Simple je kan pasal sistem nih? Bagi aku, secara teori nye mmg simple tapi sistem ni slalu hadapi masalah dgn interference. Kalo ade banyak besi, electrical power and pape saje equipment yang berfrequency tinggi happened to be nearby, reader korang yang suppose nye long range, akan jadi short range and sometimes korang pun akan langgar barrier sbb reader x sempat nk bace vehicle tag korang. Apepun, nasihat aku, kalo korang gune sistem ni kt rumah ke, mall ke, berhati2 lah and drive slowly. Jangan nk redah je ok?

 

Ok lah, sampai sini je.. Next time cite lain lak..  Adios..

Advertisements